Logo
Relatiebegeleiding


Misschien herken je je in een van de volgende situaties:
• Je hebt elkaar niet zoveel meer te vertellen en vraagt je af of je nog wel samen verder wilt
• Er is veel strijd tussen jullie en je zou dat graag anders willen, maar je weet niet hoe
• Het lukt niet (meer) om elkaar te begrijpen
• Je hebt het best leuk samen, maar je zou wel meer verdieping in je relatie willen
• Misschien weet je eigenlijk gewoon niet goed hoe je een relatie kunt opbouwen en onderhouden

Bovenstaande voorbeelden zijn situaties waar je in kunt ontwikkelen door actief aan je relatie te werken. Je kunt je bewust worden van de patronen die je samen hebt ontwikkeld en van de manier waarop je jezelf en elkaar vastzet, waardoor de liefde en het ervaren van verbinding naar de achtergrond raakt. Op den duur kan het zijn dat er alleen nog maar machtsstrijd en gedoe overblijven, of je wordt onverschillig voor elkaar. De relatie kan zo vastgelopen zijn dat je denkt dat er geen liefde meer is.

Ontwikkeling is naar onze mening mogelijk als je dat allebei wilt. Daarvoor is het nodig de problemen die er zijn in de relatie onder ogen te zien en bereid te zijn het huidige evenwicht op te geven. Daarnaast is het essentieel om tijd te maken voor elkaar, samen leuke dingen te doen waarin je elkaar kan ontmoeten. Juist in de leuke dingen kun je samen ontspannen en de verbondenheid ervaren die er tussen jullie beide is. Als je evenwicht aanbrengt in het aangaan van de problemen en samen ontspannen, komt er ruimte en energie voor groei in de relatie.

Problemen in je relatie zijn een kans om samen verder te komen. Juist in de relatie met een levenspartner liggen heel veel mogelijkheden om te groeien in liefhebben. Van je relatie kun je een liefdesbeoefening maken: dan verleg je je focus van 'hoe kan hij/zij mij gelukkig maken?' naar 'hoe kan ik hem/haar tot bloei brengen?' Dan ontwikkel je echte liefde, je bent uit op het geluk van de ander.

Voor relatietherapie is het noodzakelijk eerst een voorgesprek te hebben. Overigens is het ook mogelijk om individueel (dus los van je partner) aan je relatie te werken. Door naar je eigen aandeel te kijken werk je aan je relatie.