Logo
Kunstcoaching

Voor wie is dit?

De kunstcoaching is bedoeld voor kunstenaars die het moeilijk te doorzien vinden wat de connectie is tussen hun innerlijke drijfveren en hun kunst. Je kunt niet (goed) zeggen: "dit is waarom mijn werk belangrijk (voor mij) is.” Deze week is bedoeld voor mensen die hun kunst diepgang willen geven, hun werk naar een hoger niveau willen tillen en op filosofische en kunstzinnige basis willen onderbouwen. Je wilt onderzoeken wat je drijfveren zijn. Omdat je tijdens de kunstcoaching individueel in de groep werkt is er geen instapniveau. Amateurkunstenaar en (aankomend) Master-student werken naast elkaar. Misschien ben je autodidact kunstenaar en heb je succes in je gemeente. Misschien kijk je tegen de afstudeerfase van je bachelor aan en kan je werk wel wat verdieping en onderbouwing gebruiken. Of misschien hoop je volgend jaar te starten met een masteropleiding. Tijdens een voorgesprek (dit kan ook over Skype of telefonisch indien je ver weg woont) kijken we samen naar hoe jij het beste je kunstzinnige proces kunt verdiepen en passen we de begeleiding hier op aan.

 


Hoe ziet de kunstcoaching eruit?

Tijdens de kunstcoaching stap je uit de normale context waarin je je kunst maakt. Je trekt je terug in het bergachtige gebied van de Serra de Estrela. Met een dummy en wat potloden als je voertuig onderneem je een zoektocht naar je drijfveren in het kunstenaarschap. Wat is je innerlijke motivatie om het werk te maken wat je maakt? Waarom trekken deze thema’s, kleuren, vormen of technieken je zo aan? Waarom werk je? De kunstcoaching in Portugal is een week van zelfonderzoek voor kunstenaars.

 

Tijdens de coaching woon en werk je op ons terrein in Melo en de directe omgeving die lopend te bereiken is. Door het beperken en kaderen van de mogelijkheden stuur je je proces aan op het verdiepen van wat al aanwezig is. Je doet het met wat er is. We gaan niet uit van een eindproduct maar van verdieping in het proces en het vinden van de intrinsieke motivatie voor het maken van kunst.

 


Door middel van inzichtgevende opdrachten, vrij werk, (filosofische) discussie en onderzoek ontdek en ontwikkel je je intrinsieke drijfveer. Per dag heb je 1 uur individuele begeleiding. Tijdens deze begeleiding probeert de begeleider samen met jou (be)grip te krijgen op/over het werk helpt de begeleider om onderliggende drijfveren te doorgronden. Elke dag start om zeven uur met een gezamenlijke meditatie. Meditatie is een oefening met twee doelen: je geest tot rust brengen en jezelf leren kennen. Door te starten met een (geschikte) meditatie breng je jezelf dus in een vruchtbare mindset voor je kunstzinnige onderzoek en leer je je drijfveren, je voorkeuren en weerstanden kennen. Dit kan je allemaal verder op weg helpen met het verdiepen van je werk.

 

Tijdens de kunstcoaching verblijf je samen met 2 andere kunstenaars in een monnikscel op ons erf. Elke monnikscel heeft een bed, tafel, stoel en een kratje om wat spullen in op te bergen. De kunstcoaching is van 27 augustus t/m 2 september. Om geconcentreerd aan het werk te kunnen zijn met je kunst verzorgen wij het eten. Het is mogelijk om een week langer op het erf te verblijven om bezig te zijn met de kunst. Je kunt in deze week extra gesprekken aanvragen. De ochtendmeditatie gaat gewoon door, maar de rest van het programma stopt.


Voor meer informatie over de kunstcoaching of een kennismakingsgesprek kun je contact met ons opnemen via info@brisesuave.com.